Σεμινάριο: Εισαγωγή στην Προφορική Ιστορία

«Άμα κάνεις μια βουτιά στον εαυτό σου
δεν θα βρεις τον εαυτό σου
αλλά όλους τους άλλους
τους μικρούς και τους μεγάλους
Γιατί ο χρόνος είναι ένας και δεν πέθανε κανένας»
Διονύσης Σαββόπουλος

Είμαστε γέννημα της εποχής μας, αλλά κουβαλάμε και την ιστορία των παλαιότερων γενεών. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος της Συκιάς ξετυλίγει το νήμα για να βρει τις ρίζες του τόπου μας. Αρχεία, ντοκουμέντα, φωτογραφίες βγαίνουν αυτές τις μέρες από τα μπαούλα, ξεσκονίζονται και συλλέγονται προσεκτικά από τους κατοίκους της Συκιάς, ενώ παράλληλα παλιοί κάτοικοι του χωριού αφηγούνται τις αναμνήσεις τους, την “προφορική ιστορία” τους.

Πριν όμως πιάσουμε να τυλίξουμε ξανά το νήμα και να συνθέσουμε εκ νέου την ιστορία της Συκιάς, θέλουμε να μάθουμε πώς να το κάνουμε σωστότερα. Μας χρειάζεται μία τεχνική, μία μέθοδος αναζήτησης και καταγραφής των προφορικών μαρτυριών, με βάση τα διεθνή στάνταρ της “Προφορικής Ιστορίας”. Γι’ αυτό διοργανώνουμε ένα εκπαιδευτικό  σεμινάριο, ανοιχτό σε όλους, κατοίκους και επισκέπτες της ευρύτερης περιοχής, που θέλουν να έρθουν και να μάθουν τεχνικές αναζήτησης και καταγραφής του παρελθόντος, μέσω της “Προφορικής Ιστορίας”.

Πότε

Το σεμινάριο χωρίζεται σε 3 μέρη διάρκειας 4 ωρών. 
Το πρώτο ραντεβού μας είναι:

Κυριακή 15 Δεκεμβρίου στις 10 το πρωί. 

Όλοι μαζί θα αποφασίσουμε την ημερομηνία και ώρα της επόμενης 4ωρης συνάντησης.

Που

Στην αίθουσα εκδηλώσεων στο φιλόξενο ξενοδοχείο Daphne’s club στη Συκιά Κορινθίας

Σε ποιους απευθύνεται

Το σεμινάριο “Εισαγωγή στην Προφορική Ιστορία” απευθύνεται σε όλους όσους  ενδιαφέρονται για την ιστορία και θέλουν να μάθουν πώς καταγράφεται με επιστημονικό τρόπο η αφήγηση του παρελθόντος. Κάτοικοι και επισκέπτες της Κορινθίας, σύλλογοι και ομάδες, δάσκαλοι, καθηγητές και πολίτες παρακολουθώντας το σεμινάριο θα αποκτήσουν την απαραίτητη γνώση και κατάρτιση προκειμένου να οργανώσουν τις προσωπικές ή ομαδικές τους ερευνητικές δραστηριότητες και ίσως ένα συλλογικό αρχείο προφορικών μαρτυριών. 

Θεματολογία  

Μερικά από τα θέματα του σεμιναρίου που θα συζητηθούν είναι το αντικείμενο της προφορικής ιστορίας, η ανάπτυξη και η εξέλιξή της ως ξεχωριστού επιστημονικού πεδίου, η ιδιαίτερη μεθοδολογία της, οι τεχνικές της συνέντευξης, η χρήση του τεχνολογικού εξοπλισμού, καθώς και τα ζητήματα δεοντολογίας,

Πόσο κοστίζει

Το σεμινάριο είναι δωρεάν. Σε «αντάλλαγμα» οι συμμετέχοντες θα κάνουν μία συνέντευξη.

Δηλώσεις συμμετοχής

Η έγκαιρη δήλωση συμμετοχής είναι απαραίτητη:

Συντελεστές Σεμιναρίου

Διοργάνωση: Πολιτιστικός Σύλλογος Συκιάς “Άγγελος Σικελιανός”

Εισηγήτρια: Τασούλα Βερβενιώτη, διδάκτωρ ιστορικός. Σπούδασε στο Ιστορικό και Αρχαιολογικό Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Aθηνών και είναι Διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου με πλούσια ερευνητική και διδακτική εμπειρία, εισηγήτρια πλήθους σεμιναρίων προφορικής ιστορίας, με άφθονο συγγραφικό έργο. Διαβάστε περισσότερο εδώ.

Δείτε σχετικά:

Στο αρχείο της ΕΡΤ τί είναι η “Προφορική Ιστορία”

Η ελληνική ιστορία διαδραστικά και ως βιωμένη εμπειρία | 21/09/2019 | ΕΡΤ

Ομάδες “Προφορικής Ιστορίας”

http://www.oralhistorygroups.gr/