Η Συκιά πάει Θέατρο+ στις 9 & 10 Δεκεμβρίου 2018

Η παράσταση

Σάββατο 8 Δεκεμβρίου: Η ομάδας μας πάει θέατρο στην Αθήνα!
Εθνικό Θέατρο – ΡΕΞ
Παράσταση: “Το ταξίδι”
Σκηνοθεσία: Σοφία Βγενοπούλου

Έφηβοι πρόσφυγες και μη πρόσφυγες, συνοδεία ηθοποιών, διηγούνται με λίγα καθημερινά λόγια και πολλές πανέμορφες, δυνατές εικόνες το δικό τους ταξίδι, για τους τόπους που άφησαν, για τα όνειρα που έχασαν αλλά και για την ελπίδα που ξεπηδά ξαφνικά. Μια παράσταση συλλογικής δημιουργίας που δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο…

Κυριακή 9 Δεκεμβρίου: Βιωματικό Εργαστήρι με τη Μυρτώ Ράις στη Συκιά!

Το βιωματικό εργαστήρι της επόμενης μέρα ή αλλιώς το «σχολείο του θεατή» θα προεκτείνει την εμπειρία μας, θέτοντας σε διαρκή διάλογο θεωρία, πράξη και δημιουργικότητα. Ανταλλάσσοντας, παίζοντας και δημιουργώντας η ομάδα μας θα αποκτήσει κριτική ματιά και θα διαπιστώσει ότι το «νόημα» ίσως βρίσκεται τελικά… αλλού!

Κόστος και Όροι κράτησης

Οικονομική συμμετοχή: 25,00 ευρώ

Τί περιλαμβάνεται: οι μεταφορές προς και από το Θέατρο ΡΕΞ το βράδυ της παράστασης, η είσοδος στην παράσταση “Το Ταξίδι”, το βιωματικό εργαστήριο την επομένη της παράστασης, με τη θεατρολόγο Μυρτώ Ράις, εδώ στη Συκιά

Έναρξη συμμετοχών: Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2018

Λήξη συμμετοχών: Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2018 ή μόλις συμπληρωθούν οι διαθέσιμες θέσεις

Κρατήσεις και Πληροφορίες σχετικά με τις παραστάσεις και με το περιεχόμενο των εργαστηρίων: Τηλεφωνικά στο 6986262542 (Μυρτώ Ράις), με email στο culture.sykia@gmail.com και με συμπλήρωση της φόρμας συμμετοχής στο https://goo.gl/forms/u98y20tYXulXGAQC2

Επιβεβαίωση κράτησης: Για την επιβεβαίωση της κράτησης απαιτείται η καταβολή του συνόλου της οικονομικής συμμετοχής.

Τρόποι καταβολής της οικονομικής συμμετοχής:

  • Στον τραπεζικό λογαριασμό GR6901104360000043674469770 της ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ (Δικαιούχος: Προοδευτικός Σύλλογος Συκιάς Άγγελος Σικελιανός) με αιτιολογία το όνομα του συμμετέχοντα και αποστολή του καταθετηρίου με email στο culture.sykia@gmail.com
  • Μετρητοίς στην έδρα του Συλλόγου, καθώς και σε άλλα σημεία, κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης (Δάφνη Μαυρομμάτη 6977939597)

Ελάχιστες συμμετοχές: Για την πραγματοποίηση της δράσης Θέατρο+ πρέπει να συμπληρωθεί ο ελάχιστος αριθμός των 20 ατόμων. Σε αντίθετη περίπτωση επιστρέφεται το σύνολο της καταβληθείσας οικονομικής συμμετοχής.

Ακυρώσεις: Ακυρώσεις με πλήρη επιστροφή της καταβληθείσας οικονομικής συμμετοχής γίνονται δεκτές μέχρι την ημέρα λήξης των συμμετοχών (26 Νοεμβρίου 2018). Μετά το πέρας αυτής της προθεσμίας δεν υπάρχει δυνατότητα επιστροφής της οικονομικής συμμετοχής.

Σημείο και Ώρα Αναχώρησης και Επιστροφής: Γραφείο Συλλόγου Άγγελος Σικελιανός στις 5.30μμ. Δυνατότητα επιπλέον στάσεων, επί της παλιάς εθνικής οδού, κατόπιν συνεννόησης.

Λίγα λόγια για τα βιωματικά σεμινάρια

Κάνουμε συχνά λόγο για τον κριτικό αναγνώστη, αλλά σπάνια μιλάμε για τον κριτικό θεατή. Η καλλιέργεια όμως μιας ενεργητικής ματιάς και στάσης μπορεί να διαμορφώσει ένα ενήμερο, απαιτητικό αλλά και καλοπροαίρετο κοινό, μπορεί να διευρύνει αυτό που ο Μπρεχτ ονόμαζε «κύκλο των μυημένων».

Ο εκδημοκρατισμός της πρόσβασης στην τέχνη, όραμα του πρώτου Υπουργού Πολιτισμού της μεταπολεμικής Ευρώπης, του Γάλλου Αντρέ Μαλρώ, συνδέθηκε άρρηκτα με την αντίληψη μιας δημοκρατικής κοινωνίας, όπου η τέχνη είναι υπόθεση και δικαίωμα όλων ανεξαρτήτως καταγωγής, μόρφωσης ή οικονομικής κατάστασης. Η αρχική όμως πεποίθηση σύμφωνα με την οποία αρκεί να έρθει το κοινό σε αδιαμεσολάβητη επαφή με την τέχνη, χωρίς κατηχήσεις ή εκπαιδεύσεις, για να νιώσει την δύναμή της, απέδειξε μέσα στον χρόνο την αναποτελεσματικότητά της: ο κοινωνικός ντετερμινισμός και οι προσωπικές αναπαραστάσεις είναι τελικά ισχυρότεροι… Η ανάγκη δημιουργίας ενός «σχολείου του θεατή» γεννήθηκε λοιπόν από αυτή τη διαπίστωση. Το δικαίωμα στην πρόσβαση στην τέχνη συνδέεται πλέον με το δικαίωμα στη συμμετοχή.

Το πρόγραμμα που προτείνουμε προσεγγίζει με βιωματικό τρόπο το θεατρικό δρώμενο και επιθυμεί να αναδείξει τις δημιουργικές ικανότητες του κάθε συμμετέχοντα ξεχωριστά. Η εμπειρία της θεατρικής παράστασης έχει κινητοποιήσει τον θεατή ψυχικά και σωματικά. Το βιωματικό εργαστήρι δημιουργεί τις προϋποθέσεις εμπιστοσύνης, αλληλεγγύης και ελευθερίας ώστε η ομάδα να ανασύρει και να ανταλλάξει συναισθήματα, βιώματα, γνώμες, προτάσεις, να τα μετατρέψει σε γνώση και δημιουργικότητα ανταλλάσσοντάς τα με τους υπόλοιπους της ομάδας και να νιώσει τελικά ότι έχει μπει σε μια (εκ-)πολιτιστική δυναμική.

Η ομάδα αυτο-εκπαιδεύεται: τα μέλη της θέτουν σε λειτουργία τις αισθήσεις τους, εκφράζουν ελεύθερα τη γνώμη τους, εμπιστεύονται τις ικανότητές τους, δοκιμάζουν έναν διαφορετικό τύπο επαφής με τους άλλους, και διαπιστώνουν την ικανότητά τους να αναλύουν την παράσταση, ακόμα και να κάνουν δικές τους δημιουργικές προτάσεις. Οι τοίχοι που κρύβουν πίσω τους την τέχνη δεν είναι τελικά τόσο ψηλοί όσο φάνταζαν! Και οι ίδιοι γίνονται σιγά-σιγά κριτικοί θεατές.

Λίγα λόγια για τη θεατρολόγο Μυρτώ Ράις

Η Μυρτώ γεννήθηκε στην Αθήνα, έζησε στη Γαλλία 25 χρόνια, έχει όμως περάσει και τα 48 της καλοκαίρια στη Συκιά! Εκτός από σπουδές θεατρολογίας, ένα πιο πρόσφατο μεταπτυχιακό στο Σχεδιασμό και την Υλοποίηση Πολιτιστικών Προγραμμάτων και τη δεκαετή ενασχόλησή της με τη θεατρική κριτική, δραστηριοποιείται (και προβληματίζεται) γύρω από αυτό που ονομάζεται «Σχολείο του θεατή». Οι βιωματικές μέθοδοι και συμμετοχικές τεχνικές που χρησιμοποιεί είναι αποτέλεσμα της διαδρομής της ως σκηνοθέτης, κριτικός θεάτρου, εμψυχώτρια εργαστηρίων πρακτικής ή θεωρητικής προσέγγισης και συνεργάτιδα θεάτρων για τη διεκπεραίωση πολιτιστικών προγραμμάτων. Η φιλοσοφία των τεχνικών αυτών βασίζεται στο γαλλικό κίνημα της “λαϊκής εκπαίδευσης” (éducation populaire), που στόχο έχει την εκπαίδευση του λαού από τον ίδιο το λαό με σκοπό τη χειραφέτησή του.