Η Συκιά πάει Θέατρο+ στις 23 & 24 Φεβρουαρίου 2019

Με λίγα  λόγια

Σάββατο 23 Φεβρουαρίου: Η ομάδας μας πάει θέατρο στην Αθήνα!
Εθνικό Θέατρο – Κεντρική Σκηνή
Παράσταση: “Απόψε αυτοσχεδιάζουμε” του Λουίτζι Πιραντέλο
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μαυρίκιος

Κυριακή 24 Φεβρουαρίου: Βιωματικό Εργαστήρι με τη Μυρτώ Ράις στη Συκιά!
Το βιωματικό εργαστήρι της επόμενης μέρα ή αλλιώς το «σχολείο του θεατή» θα προεκτείνει την εμπειρία μας, θέτοντας σε διαρκή διάλογο θεωρία, πράξη και δημιουργικότητα. Ανταλλάσσοντας, παίζοντας και δημιουργώντας η ομάδα μας θα αποκτήσει κριτική ματιά και θα διαπιστώσει ότι το «νόημα» ίσως βρίσκεται τελικά… αλλού!

Κόστος: 40,00 ευρώ
Τί περιλαμβάνεται: οι μεταφορές προς και από το Εθνικό Θέατρο το βράδυ της παράστασης, το εισιτήριο στην παράσταση “Απόψε αυτοσχεδιάζουμε” (πλατεία), το βιωματικό εργαστήριο την επομένη της παράστασης, με τη θεατρολόγο Μυρτώ Ράις, εδώ στη Συκιά

Η πλήρης περιγραφή του προγράμματος.

Λίγα λόγια για το Θέατρο+

Ο Προοδευτικός Σύλλογος Συκιάς Άγγελος Σικελιανός εγκαινιάζει τη χειμερινή θεατρική περίοδο 2018-2019 με μία καινούργια, πρωτότυπη πρόταση, το Θέατρο+.

Ολόκληρα Σαββατοκύριακα αφιερωμένα στο Θέατρο+: το Σάββατο πάμε όλοι μαζί στο θέατρο και την Κυριακή συμμετέχουμε σε ένα βιωματικό εργαστήρι, ειδικά φτιαγμένο για εμάς και την παράσταση που είδαμε!

Συχνά το θέατρο θεωρείται “δύσκολη διασκέδαση”. Μέσα στην πληθώρα των προτάσεων των αιθουσών, δεν ξέρουμε τι και πώς να διαλέξουμε. Κάποιες φορές βγαίνουμε από το θέατρο με την αίσθηση ότι δεν καταλάβαμε, ότι δεν ήταν για μας… Άλλες πάλι ψάχνουμε να βρούμε το περίφημο “νόημα”…

Το πρόγραμμα Θέατρο+, σε συνεργασία με τη θεατρολόγο Μυρτώ Ράις, επιλέγει για εμάς μία παράσταση τον μήνα, οργανώνει τη θεατρική έξοδο της ομάδας μας και τη συμπληρώνει μ’ ένα πρωτότυπο βιωματικό εργαστήρι, ειδικά σχεδιασμένο για αυτήν και εμπνευσμένο από την παράσταση!

Μέσα από διαδραστικά και διασκεδαστικά παιχνίδια και ασκήσεις, βάζουμε σε λειτουργία τις αισθήσεις μας, εκφράζουμε ελεύθερα τη γνώμη μας, εμπιστευόμαστε τις ικανότητές μας, δοκιμάζουμε έναν διαφορετικό τύπο επαφής με τους άλλους, κάνουμε τις εντυπώσεις μας λέξεις, κίνηση, φαντασία και εφευρετικότητα. Για να διαπιστώσουμε ότι το “δεν είναι για μας” δεν υπάρχει, ότι το “νόημα” βρίσκεται… αλλού. Και όλ’ αυτά παίζοντας και δημιουργώντας!

Λίγα λόγια για την παράσταση

Ένας θίασος προσπαθεί να διασκευάσει σε θεατρικό έργο το διήγημα του Λουίτζι Πιραντέλλο Λεονόρα, Αντίο!. Οι σκηνοθετικές εντολές προκαλούν σύγχυση στους ηθοποιούς, οι οποίοι στο μεταξύ ταυτίζονται τόσο πολύ με τους ρόλους τους, ώστε διώχνουν τον σκηνοθέτη προκειμένου να ζήσουν τις ζωές των χαρακτήρων που υποδύονται.

Το δημιούργημα διεκδικεί μια ζωή ανεξάρτητη από τον δημιουργό του, ο ρόλος επιβάλλεται στον ηθοποιό που τον υποδύεται και τον καταλαμβάνει εξ ολοκλήρου, ο σκηνοθέτης/αφηγητής διώχνεται… Η κλασική τεχνική της τέχνης μέσα στην τέχνη, της τέχνης που κάνει αντικείμενό της τον εαυτό της, δεν παίζει εδώ απλώς με τη σύγχυση μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας, αλλά θέτει επιπλέον το ερώτημα της δύναμης της τέχνης. Και του γίγνεσθαι της εφήμερης τέχνης του θεάτρου πέρα από τα στενά πλαίσια της σκηνής.

Ο Δημήτρη Μαυρίκος στηρίζει τη σκηνοθεσία του στο γνωστό έργο του Πιραντέλλο για να προτείνει τον δικό του ύμνο στο ελληνικό θέατρο. Με βασικό πυρήνα τη μουσική που έγραψε ο Μάνος Χατζιδάκις για το πρώτο ανέβασμα του έργου στην χώρα μας, από τον Δημήτρη Μυράτ το 1961, ο Μαυρίκιος χτίζει επάνω στον θίασό του και αφήνει το κάθε μέλος του να καταθέσει τις δικές του μνήμες από την θεατρική του πορεία. Το μνημείο της παγκόσμιας δραματουργίας συναντά και συνομιλεί με το ελληνικό στοιχείο. Κάτι από μόνο του αρκεί για να εγείρει την περιέργεια!

Λίγα λόγια για τα βιωματικά σεμινάρια

Κάνουμε συχνά λόγο για τον κριτικό αναγνώστη, αλλά σπάνια μιλάμε για τον κριτικό θεατή. Η καλλιέργεια όμως μιας ενεργητικής ματιάς και στάσης μπορεί να διαμορφώσει ένα ενήμερο, απαιτητικό αλλά και καλοπροαίρετο κοινό, μπορεί να διευρύνει αυτό που ο Μπρεχτ ονόμαζε «κύκλο των μυημένων».

Ο εκδημοκρατισμός της πρόσβασης στην τέχνη, όραμα του πρώτου Υπουργού Πολιτισμού της μεταπολεμικής Ευρώπης, του Γάλλου Αντρέ Μαλρώ, συνδέθηκε άρρηκτα με την αντίληψη μιας δημοκρατικής κοινωνίας, όπου η τέχνη είναι υπόθεση και δικαίωμα όλων ανεξαρτήτως καταγωγής, μόρφωσης ή οικονομικής κατάστασης. Η αρχική όμως πεποίθηση σύμφωνα με την οποία αρκεί να έρθει το κοινό σε αδιαμεσολάβητη επαφή με την τέχνη, χωρίς κατηχήσεις ή εκπαιδεύσεις, για να νιώσει την δύναμή της, απέδειξε μέσα στον χρόνο την αναποτελεσματικότητά της: ο κοινωνικός ντετερμινισμός και οι προσωπικές αναπαραστάσεις είναι τελικά ισχυρότεροι… Η ανάγκη δημιουργίας ενός «σχολείου του θεατή» γεννήθηκε λοιπόν από αυτή τη διαπίστωση. Το δικαίωμα στην πρόσβαση στην τέχνη συνδέεται πλέον με το δικαίωμα στη συμμετοχή.

Το πρόγραμμα που προτείνουμε προσεγγίζει με βιωματικό τρόπο το θεατρικό δρώμενο και επιθυμεί να αναδείξει τις δημιουργικές ικανότητες του κάθε συμμετέχοντα ξεχωριστά. Η εμπειρία της θεατρικής παράστασης έχει κινητοποιήσει τον θεατή ψυχικά και σωματικά. Το βιωματικό εργαστήρι δημιουργεί τις προϋποθέσεις εμπιστοσύνης, αλληλεγγύης και ελευθερίας ώστε η ομάδα να ανασύρει και να ανταλλάξει συναισθήματα, βιώματα, γνώμες, προτάσεις, να τα μετατρέψει σε γνώση και δημιουργικότητα ανταλλάσσοντάς τα με τους υπόλοιπους της ομάδας και να νιώσει τελικά ότι έχει μπει σε μια (εκ-)πολιτιστική δυναμική.

Η ομάδα αυτο-εκπαιδεύεται: τα μέλη της θέτουν σε λειτουργία τις αισθήσεις τους, εκφράζουν ελεύθερα τη γνώμη τους, εμπιστεύονται τις ικανότητές τους, δοκιμάζουν έναν διαφορετικό τύπο επαφής με τους άλλους, και διαπιστώνουν την ικανότητά τους να αναλύουν την παράσταση, ακόμα και να κάνουν δικές τους δημιουργικές προτάσεις. Οι τοίχοι που κρύβουν πίσω τους την τέχνη δεν είναι τελικά τόσο ψηλοί όσο φάνταζαν! Και οι ίδιοι γίνονται σιγά-σιγά κριτικοί θεατές.

Λίγα λόγια για τη θεατρολόγο Μυρτώ Ράις

Η Μυρτώ γεννήθηκε στην Αθήνα, έζησε στη Γαλλία 25 χρόνια, έχει όμως περάσει και τα 48 της καλοκαίρια στη Συκιά! Εκτός από σπουδές θεατρολογίας, ένα πιο πρόσφατο μεταπτυχιακό στο Σχεδιασμό και την Υλοποίηση Πολιτιστικών Προγραμμάτων και τη δεκαετή ενασχόλησή της με τη θεατρική κριτική, δραστηριοποιείται (και προβληματίζεται) γύρω από αυτό που ονομάζεται «Σχολείο του θεατή». Οι βιωματικές μέθοδοι και συμμετοχικές τεχνικές που χρησιμοποιεί είναι αποτέλεσμα της διαδρομής της ως σκηνοθέτης, κριτικός θεάτρου, εμψυχώτρια εργαστηρίων πρακτικής ή θεωρητικής προσέγγισης και συνεργάτιδα θεάτρων για τη διεκπεραίωση πολιτιστικών προγραμμάτων. Η φιλοσοφία των τεχνικών αυτών βασίζεται στο γαλλικό κίνημα της “λαϊκής εκπαίδευσης” (éducation populaire), που στόχο έχει την εκπαίδευση του λαού από τον ίδιο το λαό με σκοπό τη χειραφέτησή του.

Κόστος και Όροι κράτησης

Κόστος: 40,00 ευρώ
Τί περιλαμβάνεται:
– Η μεταφορές προς και από το Εθνικό Θέατρο το βράδυ της παράστασης
– Το εισιτήριο της παράστασης “Απόψε αυτοσχεδιάζουμε”
– Το βιωματικό εργαστήριο την επομένη της παράστασης, με τη θεατρολόγο Μυρτώ Ράις, εδώ στη Συκιά

Έναρξη συμμετοχών: Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2019
Λήξη συμμετοχών: Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου ή μόλις συμπληρωθούν οι διαθέσιμες θέσεις

Κρατήσεις και πληροφορίες σχετικά με τις παραστάσεις και με το περιεχόμενο των εργαστηρίων: Τηλεφωνά στο 6986262542 (Μυρτώ Ράις), με email στο culture.sykia@gmail.com και με συμπλήρωση της φόρμας συμμετοχής στο https://goo.gl/forms/GEMWyz30AjBYsGJc2

Επιβεβαίωση κράτησης: Για την επιβεβαίωση της κράτησης απαιτείται η καταβολή του συνόλου της οικονομικής συμμετοχής.

Τρόποι καταβολής της οικονομικής συμμετοχής
Στον τραπεζικό λογαριασμό GR6901104360000043674469770 της ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ (Δικαιούχος: Προοδευτικός Σύλλογος Συκιάς Άγγελος Σικελιανός) με αιτιολογία το όνομα του συμμετέχοντα και αποστολή του καταθετηρίου με email στο culture.sykia@gmail.com

Ελάχιστες συμμετοχές: Για την πραγματοποίηση της δράσης Θέατρο+ πρέπει να συμπληρωθεί ο ελάχιστος αριθμός των 15 ατόμων. Σε αντίθετη περίπτωση επιστρέφεται το σύνολο της καταβληθείσας οικονομικής συμμετοχής.

Ακυρώσεις: Ακυρώσεις με πλήρη επιστροφή της καταβληθείσας οικονομικής συμμετοχής γίνονται δεκτές μέχρι την ημέρα λήξης των συμμετοχών (8 Φεβρουαρίου 2019). Μετά το πέρας αυτής της προθεσμίας δεν υπάρχει δυνατότητα επιστροφής της οικονομικής συμμετοχής.

Σημείο και Ώρα Αναχώρησης και Επιστροφής: Γραφείο Συλλόγου Άγγελος Σικελιανός στη Συκιά Κορινθίας στις 6.00 μμ.

Ειδικοί Όροι: Στο πρόγραμμα Θέατρο+ μπορούν να συμμετάσχουν τα οικονομικώς ενήμερα μέλη του Συλλόγου μας, καθώς και τα μέλη της οικογένειάς τους. Μη-μέλη επιβαρύνονται με το κόστος εγγραφης στον Σύλλογο, ύψους 10,00 ευρώ.